Buitenveldert Oost

De oostelijke route is op het kaartje paars. Deze route is ongeveer 7 kilometer lang en start en eindigt op het Ontmoetingseiland bij het Gelderlandplein.

Op kaart 1 en kaart 2 zie je het gebied ten zuiden van Amsterdam in 1849 en 1950. In de honderd jaar tussen 1850 en 1950 is de stad Amsterdam flink gegroeid en zijn veel meren zoals de Bijlmermeer en de Haarlemmermeer drooggelegd. De Bosbaan is te zien op kaart 2 die dateert van 1950. Het Amsterdamse Bos is ouder dan Buitenveldert. Ten oosten van de Bosbaan ligt de “Binnendijkse Buitenveldertsche Polder. Dit was een gebied met boerderijen, tuinderijen, weilanden en akkers. Daar is Buitenveldert gebouwd als tuinstad. Het gebied is vanaf 1955 met zand opgehoogd en er werden heipalen geslagen voor een stevige fundering. Vervolgens zijn huizen en flats gebouwd. De eerste bewoners kwamen rond 1960. Ze woonden in flats in Buitenveldert-Oost, zie kaart 3. De wandelroute komt langs deze flats. De meeste bebouwing is uit de zestiger jaren, zie kaart 4. Inmiddels telt Buitenveldert ruim 20.000 inwoners.

De doorgaande straten in Buitenveldert zijn vernoemd naar baljuws (bestuurders) van Amstelland en Waterland. Kleinere straten zijn vernoemd naar provincies en kastelen. Rond een provinciestraatnaam liggen straten die vernoemd zijn naar kastelen in die provincie.

Meer weten? Zie ‘meer weten’ op deze website.

Naar de instructies   >

Instructies 'Buitenveldert Oost'

 1. Hoe het begon
 2. Start op het Ontmoetingseiland
 3. Ga richting Amstelpark
 4. Rechtdoor naar patio
 5. Van Leijenberghlaan over
 6. Naar het speelbos
 7. Speelveldje en voetbalveldje
 8. Naar Bovigne
 9. Van Boshuizenstraat over
 10. Loop Nederhoven uit
 11. Ga de Kalfjeslaan op
 12. Verder over de Kalfjeslaan
 13. Naar de Riekermolen
 14. Naar het Amstelpark
 15. Over Mensinge
 16. Langs het water
 17. Over Holy
 18. Naar het politiebureau
 19. Naar het Gelderlandplein
 20. Naar de Willem van Weldammelaan
 21. Einde wandeling
Wandelingen in Buitenveldert